Lezen, ontmoeten en de bibliotheek

Veel mensen willen lezen. Boeken en tijdschriften, cd’s, video’s, internet etc. Je kunt boeken of tijdschriften etc. kopen of lenen. Lenen doe je in de bibliotheek.

Kopen is duur en wat moet je ermee als je het boek uit hebt, de cd hebt beluisterd of de video hebt bekeken? Je kunt het op marktplaats zetten of tweedehands aanbieden aan Bol.com. Lenen is goedkoper en je kunt het terugbrengen.

Er zijn verschillende categorieën bibliotheekgebruikers. Kinderen, volwassenen en ouderen en scholen.

De bibliotheek anders? Maar hoe? En wie bepaalt dat?

We hebben nu een mooie bibliotheek in een mooi karakteristiek pand. Het is niet duidelijk of het daar blijft en hoe het er dan uit zal zien. Daarbij zullen financiële afwegingen overheersend zijn.

Er worden ook alternatieven gehoord. Een automaat bij de AH, of Lidl? Bestellen via internet met een afhaalpunt? Een bibliobus die eenmaal in de maand langs komt? Een pand in de Oudestraat?

Voor veel mensen is de bibliotheek meer dan een afhaalpunt van boeken etc.. Ze willen rondsnuffelen, rustig zitten lezen, anderen ontmoeten in een prettige sfeer, er even uit. Anderen vinden het prima om via internet te bestellen.

De bibliotheek moet anders. Bezuiniging. Dat is (blijkbaar) een feit! Zoals met veel bezuinigingen is er eerst een georganiseerd protest en daarna valt het stil in gemopper. Bestuur van de bibliotheek en gemeente gaan in onderhandeling. Daar komt vast wat uit.

Maar wat wilt u! Aan welke eisen moet de “ bibliotheek anders” voldoen? Welke functies moet het hebben? Voor kinderen (en ouders van kinderen) is deze anders dan voor volwassenen en ouderen. Voor scholen weer anders. Voor mensen die veel te besteden hebben is deze anders dan voor mensen die minder te besteden hebben.

Waarom roeren mensen, die belang hebben bij bepaalde functies van de bibliotheek zich niet? Waarom geen georganiseerde groep van verontruste burgers die inventariseren wat de eisen zijn die gesteld moeten worden aan de “ bibliotheek anders”, wat dat betekent voor de huisvesting daarvan? Een groep bestaande uit kinderen, ouders, volwassenen en ouderen? Wie voelen zich geroepen? Wie neemt initiatief?

Geplaatst op 26 juni, 2011. Onderwerp: Algemeen.