Voldoende starterswoningen ja of nee?

Dit bericht is aangepast op vrijdag 7 oktober 2011. De uitkomsten van de gesprekken met ProWonen zijn nu uitgebreider beschreven.

Gesprekken met jongeren in december 2009 leidden tot de oprichting van Jong Neede. Jong Neede liet stevig van zich horen bij de totstandkoming van de VIP. Een van de belangrijke aandachtspunten was het in de ogen van jongeren onvoldoende aanwezigheid van geschikte starterwoningen. Een punt dat door de gemeenschapsraad blijvend op de agenda staat.

In september heeft de gemeenschapsraad dit punt weer aangekaart. Er is medio dit jaar contact opgenomen met Joachim Geerdink en er is een gesprek gevoerd met ProWonen.

Belangrijke conclusies uit dit gesprek zijn:

Jongeren tot 23 jaar die op huurtoeslag zijn aangewezen en daarmee op woningen met een huurprijs tot 361,66 euro. In Neede zijn voor deze doelgroep 2-kamer-appartementen (en ook nog enkele 1-kamer-appartementen) beschikbaar. Het aantal reacties op deze woningen is niet heel groot. Als jongeren zich op hun 18e inschrijven kunnen ze daarvoor vrij gemakkelijk in aanmerking komen. Deze groep is slecht geïnformeerd over wat ze kunnen betalen, hoe je aan een woning komt, en dat er een wachttijd is.

Dan is er een andere groep starters, die heel divers is. Van alleenstaanden tot tweepersoonshuishoudens, van lage inkomens tot tweeverdieners. Ook voor deze groep geldt dat ze wellicht niet alle mogelijkheden overzien. ProWonen is erg benieuwd naar de groep die samen meer verdient dan 33.614 euro, en door Europese regels niet meer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Tegelijk kunnen ze ook niet voldoende lenen om een woning te kopen en stellen ze veel kwaliteitseisen.

Ook wilt ProWonen door regionaal onderzoek beter inzicht krijgen in deze groep.
• Stellen deze mensen zelfstandig wonen uit? Of gaan ze eerst alleen wonen?
• ProWonen biedt bijzondere koopproducten zoals Koopgarant (kopen met korting
en terugkoopgarantie). Kennen ze dit?
• In de reguliere koopmarkt staan per vandaag in Neede maar liefst 56 woningen
te koop met een koopprijs tot 175.000. Als er zo’n behoefte is, waarom loopt de
verkoop daarvan dan zo moeizaam?

Het lijkt ons van belang dat leden van (vooral ouder dan 23 jaar)  Jong Neede zich alsnog
of voor zover dat nog niet heeft plaatsgevonden zich duidelijk met haar wensen manifesteert
naar PROWONEN. Om een goed en gedegen gesprekspartner te zijn zou ze (bijvoorbeeld via facebook) na kunnen gaan wat haar achterban voor wensen heeft.

Geplaatst op 4 oktober, 2011. Onderwerp: Activiteiten.