Fietscrossbaan: mooi burgerinitiatief …maar burgerparticipatie?

In de Tubantia van 22 november wordt flink uitgepakt over de fietscrossbaan op de hoek van de Rondweg/Meijersweg

“Het project van Stefan Smeenk doet mee aan het Open Innovatief Festival 2011. Mevrouw Veldhuis, bewoonster van het huis naast de toekomstige crossbaan, is hier echter niet blij mee”.

Arjan van Faassen (gemeentewoordvoerder): “de buren zijn netjes ingelicht door middel van een brief, waarin wordt uitgelegd wat er met terrein gaat gebeuren” en vervolgens: “Er is geen reden om de buren te laten beslissen over wat er met het openbaar groen gebeurt, omdat deze fietscrossbaan binnen het bestemmingsplan past. Als we iedere buurtbewoner zouden vragen wat er met elk stukje grond moet gebeuren blijven we bezig.”

Hoezo burgerparticipatie. Als deze manier van handelen bij de gemeente gebruikelijk is , dan moet er op het gebied van burgerparticipatie nog veel geleerd worden.

  • formeel inlichten via een brief van een al genomen beslissing past niet bij een gemeentebestuur dat zegt de opvattingen en de inbreng van de burgers te willen kennen en te respecteren.
  • blijkbaar mag de burger slechts meebeslissen als het om een bestemmingsplanwijziging gaat.
  • De laatste zin is helemaal van de zotte. Daar wordt het principe van burgerparticipatie denigrerend en wel helemaal om zeep geholpen.

Vrij vertaald: Mensen moeten niet zeuren, de gemeente voldoet aan de formele regels, en heeft het al druk genoeg.

Wij zijn natuurlijk blij dat een burgerinitiatief genomen en gehonoreerd wordt. De vraag is of de gekozen plek voor een fietscrossbaan wel de beste is. Willen we wel dat bij binnenkomst in Neede, de fietscrossbaan beeldbepalend is? Is het een praktische snelle gelegenheidsoplossing van de gemeente? Zijn er geen betere plekken in Neede?

U kunt op deze site reageren op dit nieuws door u te registreren of in te loggen als u dat al eerder hebt gedaan. Ook reacties van de gemeente zijn uiteraard meer dan welkom.

Geplaatst op 24 november, 2011. Onderwerp: Algemeen.