Gemeenschapsraad Neede krijgt antwoord op vragen over ‘Noordtak route’ Betuwelijn

Gemeenschapsraad

2 februari 2022

Gemeenschapsraad Neede krijgt antwoord op vragen over ‘Noordtak route’ Betuwelijn

In maart vorig jaar stuurde onder ander de Gemeenschapsraad Neede samen met tien andere belangenverenigingen vanuit Berkellandse dorpskernen en buurtschappen een brief naar minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven over hun zorgen over mogelijke aanleg van de Noordtak dwars door hun gebied. Tien maanden later is er een schriftelijk antwoord namens de huidige bewindslieden. Namens Mark Harbers en Vivianne Heijnen, die recent het stokje overnamen van de vorige minister en staatssecretaris, reageert directeur Openbaar Vervoer en Spoor Wino Aarnink.

Er wordt gewerkt aan meerdere corridorstudies waarvan de variant Noordtak voor de goederenroutering Noordoost-Europa (GNOE) er één is.

Tot en met maart 2022 verkeert het proces in een ‘definitiefase'. Die levert een notitie op waarin alle oplossingsrichtingen en een advies staan geformuleerd. Het nieuwe kabinet moet daarmee een vervolgstap bepalen. Voor kernen als Neede, Eibergen, Rietmolen en Haarlo en buurtschappen als Hupsel betekent de stippellijn westelijk van de huidige autoweg N18 waar voor het Noordtak-tracé aan wordt gedacht, een wezenlijke aantasting van het landschap.

Al het nieuws