Testvlucht op vliegroutes ‘Lelystad’ in de regio

Infrastructuur & milieu

28 mei 2018

Testvlucht op vliegroutes ‘Lelystad’ in de regio

HAAKSBERGEN / REKKEN / EIBERGEN / LOCHEM - Wat is het effect van vluchten naar en van Lelystad Airport als 'sub' van Schiphol? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft voor woensdag een 'belevenisvlucht' op touw gezet om het te kunnen ervaren.

Lochem maakt zich naar voor het 'wachtgebied' bij de IJssel; Berkelland en Haaksbergen zijn gespitst op het effect van vluchten vanaf het radiobaken van de Luchtverkeersleiding Nederland/Air Traffic Control tussen Haaksbergen en Rekken, waar vluchten in en uit oostelijke richting overheen komen.

De belevenisvlucht neemt woensdag vijf uur in beslag, van 15.30 tot 21.30 uur. 'De vlucht is niet bedoeld om het besluit rondom Lelystad Airport te herzien', waarschuwt het ministerie op de speciale website www.belevenisvlucht.nl. 'Het doel is dat bewoners van de gebieden onder de vliegroutes van Lelystad Airport het geluid van een vliegtuig in hun eigen omgeving kunnen ervaren.'

Uitgangspunt is dat de belevingsvlucht in principe alle naderings- en vertrekroutes van Lelystad één keer vliegt. Het vliegtuig dat ervoor wordt gebruikt, een Boeing 737-800 van Transavia, is representatief voor de toestellen die gaan vliegen vanaf Lelystad Airport.

'Er wordt conservatief gevlogen, dat betekent de minimaal gegarandeerde hoogtes, die veilig gevlogen worden.In de praktijk zal vaker hoger worden gevlogen', aldus het ministerie. Lochemers moeten tussen 15.42 en 15.49 uurde lucht in de gaten houden. Het testvliegtuig vliegt dan van Klarenbeek door het wachtgebied richting Bathmen. Dat gebeurt op een hoogte van 2740 meter, vanaf Bathmen dalend.

Wie in Berkelland in de hoek van Eibergen/Rekken wil zien wat het effect van vluchten op Lelystad wordt, moet rond 17.10 uur goed opletten. Het vliegtuig houdt dan bij Rekken een hoogte van 5490 meter aan. Het radiobaken aan de Stratersdijk bij het Haaksbergerveen is sinds decennia als een soort ANWB-wegwijzer voor het luchtverkeer. Vaste routes kruisen er. Deze zaterdag zijn witte strepen in de lucht daar de getuigen van.

https://www.facebook.com/tubantia.achterhoek/posts/2509075709117871

Al het nieuws