Geologisch natuurpad Needse Berg

Toerisme & recreatie

25 oktober 2022

Geologisch natuurpad Needse Berg

Herfstwandeltip: het geologisch natuurpad Needse Berg

Het geologisch natuurpad bij de Needse Berg was toe aan vernieuwing. De gemeente Berkelland heeft daarom samen met vrijwilligers van IVN Noord-Midden Achterhoek gewerkt aan het vernieuwen van deze recreatieve route. De vernieuwde route sluit qua informatievoorziening weer helemaal aan bij de behoeften van recreanten en toeristen en is ook beter beleefbaar geworden.

Het geologisch natuurpad vertelt op een interactieve manier het verhaal van de geschiedenis van de Needse Berg. Zo wordt uitgelegd waarom de plek een bijzonder geologisch fenomeen is en hoe mensen jarenlang gebruik hebben gemaakt van de schatten in de bodem. De route is ongeveer 4,5 kilometer lang, maar kan ook verkort worden door alleen de route langs de Weeskesgaten te volgen. De gehele route is, dankzij het routebureau van Stichting Achterhoek Toerisme, volledig gemarkeerd en daardoor eenvoudig te volgen. De start is bij het informatiepaneel tegenover het oorlogsmonument aan de Bergweg in Neede.

Over de Needse Berg valt veel te vertellen. Om wandelaars niet te overspoelen met informatie is ervoor gekozen om op de informatiepanelen het verhaal van het gebied in hoofdlijnen te vertellen. De liefhebber die op zoek is naar meer aanvullende en verdiepende informatie over de historie, geologie, flora of fauna kan de IVN app downloaden. Het geologisch natuurpad is namelijk aan deze landelijke app toegevoegd. In deze app wordt onder andere extra achtergrondinformatie over plekken op en langs de route verteld.

Om de route te vernieuwen is er intensief samengewerkt tussen de gemeente Berkelland en vrijwilligers van de IVN afdelingen Oost en Midden Achterhoek. Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein uit Velp zijn ook gevraagd om mee te denken over het beter beleefbaar maken van de route. De studenten adviseerden om onder andere ‘kleitafels’ te gebruiken om het verhaal van de zand- en kleiwinning in het gebied te vertellen. Er is door de gemeente en IVN dankbaar gebruik gemaakt van het advies van de studenten door een groot deel van de adviezen op te volgen.
“De Needse berg, en het geologisch natuurpad in het bijzonder, vertelt ons verhalen uit de tijd voordat de mens bestond. De groeves, die door mensenhanden zijn ontstaan, leggen de bodem bloot waardoor de verschillende lagen uit de geschiedenis zichtbaar zijn. Iedere keer verbaas ik me over de vele geheimen die hier verstopt liggen,” aldus een van de studenten die aan dit project meewerkte.

Al het nieuws