‘De groep van 20 tot 40 jaar ontbreekt grotendeels in de Achterhoek’

Wonen

21 januari 2018

‘De groep van 20 tot 40 jaar ontbreekt grotendeels in de Achterhoek’

In de Achterhoek ontbreekt een grote groep mensen tussen de 20 en 40 jaar. Dat concludeert statisticus en socioloog Manfred te Grotenhuis, die op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoek heeft gedaan naar krimp, ontgroening en vergrijzing in de Achterhoek.

,,Jongeren van 20, 21 jaar zie ik in flinke aantallen de Achterhoek verlaten’’, zegt Te Grotenhuis, die werkt voor de Radboud Universiteit. ,,Tegelijkertijd komt er eenzelfde aantal 40-plussers voor terug. Of die 40-plussers dezelfden zijn als de 20-plussers die ooit vertrokken, weten we niet. Zeker is dat die 40-plussers vrijwel geen kinderen meer krijgen. Misschien nemen ze hun kinderen mee, maar die zijn dan weer te vinden onder de aantallen 20-plussers. En dat zou betekenen dat er dus nóg meer20-plussers de Achterhoek verlaten.”

Krimpregio
Te Grotenhuis concludeert dat de Achterhoek niet of nauwelijks krimpt, terwijl het toch te boek staat als een krimpregio. De Achterhoek die Te Grotenhuis onderzocht heeft, is het zogenaamde Corop-gebied en beslaat elf gemeenten. Behalve de acht Achterhoekse gemeenten (Doetinchem, Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) zijn dat Lochem, Zutphen en Brummen. De acht Achterhoekse gemeenten zijn vanaf 2008 wel gekrompen van ongeveer 301.000 naar 298.000 inwoners. De elf gemeenten zijn, volgens Te Grotenhuis, stabiel. Wat betekent dat Lochem, Zutphen en Brummen de krimp van de andere acht gemeenten opheffen.

Er mag dan ogenschijnlijk geen krimp zijn, Te Grotenhuis, die oorspronkelijk uit Dinxperlo komt, voorziet wel problemen. ,,De leeftijdopbouw zorgt ervoor dat er op termijn wel degelijk bevolkingskrimp ontstaat’’, zegt hij. Mocht de leeftijdsverdeling blijven zoals nu en komen er geen extra mensen van buiten de regio en stijgt ook het aantal kinderen per huishouden niet, dan zijn er rond 2050 tussen de 20 à 25 procent minder Achterhoekers dan nu.”

Toekomst
Te Grotenhuis vraagt zich af of mensen – en beleidsmakers – wel beseffen wat dat voor de toekomst betekent. ,,Hebben beleidsmakers door dat zo’n grote groep twintigers de regio verlaat en dat er een grote groep veertigers voor terugkomt?” vraagt Te Grotenhuis zich af. ,,En dat er tussen nu en twintig jaar veel meer zorg nodig is voor de babyboomers die op hun laatste benen lopen?”

Te Grotenhuis spreekt zondag over zijn onderzoek in College Tour in schouwburg Amphion. College Tour staat in het teken van krimp.

Behalve Te Grotenhuis zijn ook Bennie Jolink en Bert Wagendorp gast. De discussie staat onder leiding van journalist Erik Hagelstein.

Bron: Tubantia.nl
Henny Haggeman 16-01-18
artikel: https://www.tubantia.nl/achterhoek/de-groep-van-20-tot-40-jaar-ontbreekt-grotendeels-in-de-achterhoek~aaba8274/

Al het nieuws